BiaBuba

NÉPSZAVAZÁS
2022.06.26.

Megosztás

BuBa – A patakparti terv

A Patrióta Városvédő Közéleti Egyesület szervezésében 2022.06.04-én a JFMK-ban mutatta be a tervező (Kovács Márton, felelős tervező, RODEN Kft. – BOKÚT Kft. konzorciuma) a Füzes-patak – Benta-patak mellé tervezett kerékpárutat. Mint korábban is írtuk, ez a terv kizárólag akkor fog megépülni, a BuBa részeként, ha a népszavazás eredményeként a Szabadság út – Nagy utca nyomvonalat törlik a Budapest – Balaton kerékpárút nyomvonalából.

Korábban lehetőségként felmerült, hogy a Szabadság úti és a Füzes-patak parti nyomvonalat is megépítve meg lehetne oldani a turisztikai és a helyi kerékpározás problémáit is, azonban állami oldalról Révész Máriusz már idén tavasszal azt nyilatkozta, hogy a BuBa keretéből kizárólag egy útvonalra lesz pénz!

A város vezetése próbálja elhallgatni ennek a tervnek a létezését, azonban ezen a képen is látszik, hogy ez egy engedélyezési fázisban lévő, államilag finanszírozott valós megoldás:

Nem igaz az az állítás, hogy csak a NEM-ek sikere esetén épül kerékpárút! Itt a bizonyíték arra, hogy mindenképpen lesz kerékpárút, és a népszavazás, még ha csak közvetetten is, de eldönti a nyomvonalat!

Kovács Márton ismertette az állam részéről kapott „tervezési kereteket”, ami erősen meghatározta a munkát és a nyomvonal vezetését. Főbb kikötések:

 • mindenképpen át kell vezetni a Viadukton a kerékpárutat, emiatt a Forrás utca bevonása nem lehetséges a jelenlegi tervekbe
 • az Etyek felé kiépített szakaszba kell becsatlakozni a városhatár közelében
 • kizárólag a turisztikai igényeket lehet figyelembe venni, azaz például a Pátyi út mellett lévő városi kerékpárúttal történő esetleges összekötés nem része a mostani tervezésnek

A terv állapotáról megtudtuk, hogy a népszavazást követően 30 napon belül véglegesíthető és kiemelt beruházás lévén 60 napra rá az összes engedély a rendelkezésre állhat. A beruházás esetén minimális szélességben szükséges lesz a terület kisajátítása is, ami szintén lebonyolítható a fent említett időszakon belül, így gyakorlatilag kijelenthető, hogy a népszavazást követő 4. hónaptól folytatódhat a beruházás.

Maga az építési folyamat lényegesen egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb lenne, hiszen

 • nem szükséges a Szabadság út – Nagy utca útvonalat részlegesen lezárni
 • nem kell megoldani a mintegy 140 kapubejárónál a szinteltérések kezelését
 • keresztező utcák csomópontjait nem szükséges átalakítani
 • feleslegessé válik a korábban kiépített parkolók elbontása

Természetesen a patakparti nyomvonalnak is vannak „problémásabb” területei, ezért sorban végig néztük a tervezővel a jól elhatárolható szakaszokat és azok esetleges nehézségeit.

 1. szakasz: Viadukttól a Patak utcáig

Talán ez az első szakasz a leginkább kérdéses, de mivel a tervezőnek kötelező volt innen indulni, azért a Forrás utcai korábbi lecsatlakozás lehetőségét a már kiépült BuBa-ról nem vehette figyelembe. Ez az opció helyi döntést és finanszírozást igényel majd a jövőben. Tanulmánytervek már készültek ebben az irányban.

A Viadukt után visszafordul a nyomvonal a Szabadság út mellé, és a viadukt töltése mellett megy vissza a Határkereszt utca vonaláig. Egy rövidebb részen közös gyalogos és kerékpárút épül, azonban ennek szélessége 4,0-4,5 méter, ami akár a duplája a Szabadság út – Nagy utca nyomvonal esetén kiépülő hasonló szakaszokénak, illetve az új tervben szereplő ilyen közös megoldás hossza is a töredéke! Közel 50 méteren egy alacsonyabb támfal is megépítésre kerül, amit a műemlékvédelmi hatóság már előzetesen jóváhagyott.

A Szabadság úton a Határkereszt utca Viadukt felé eső oldalán vezet át az útvonal, közel a jelenlegi gyalogátkelőhelyhez, azaz az autósoknak nem lesz extrém kihívás, hiszen a jelenleg is létező átvezetés csak megduplázódik.

Az állami megbízó szintén nem engedélyezte a tervezőknek, hogy a patakparton vezessék el önállóan a nyomvonalat, így az alacsony forgalmú Határkereszt utcán közösen lesz kialakítva a gépjárműforgalommal.

Viadukttól a Patak utcáig
Viadukttól a Patak utcáig

 

 1. szakasz: Patak utca

A patak utca Viadukt felőli részén sajnos a patak elhagyta a jogi medrét, így ennek rendezéséig extra beavatkozás nélkül kerül a jelenlegi szélességen elvezetésre a kerékpárút. Amint az utca szélessége engedi, a jelenlegi utcaszakaszt 5,5 méter szélességben kiépíti a beruházó, így egy alacsony forgalmú, de teljes értékű vegyes használatú úton haladhatnak a kerékpárosok is.

Patak utca
Patak utca

 

 1. szakasz: Füzes-patak menti önálló nyomvonal

A Patak utca emelkedője előtt található kis híd (Turista út felé vezető átkötés) után a kerékpárút önálló és teljes szélességű útként valósulhat meg közvetlenül a patakot követve. A Barackvirág utcánál a telkek megközelíthetősége miatt vegyes használatú lesz, azaz az ingatlanok tulajdonosainak lehetősége van a kerékpárúton keresztül megközelíteni a telkeiket.

 

Füzes-patak menti önálló nyomvonal
Füzes-patak menti önálló nyomvonal

 

 1. szakasz: Sóskúti úton történő átvezetés

Az Alsómajornál teljesen átépül a Sóskúti út. Kiépítésre kerül mindkét oldalon a buszöböl és ezzel a gyalogos turisták is biztonságosabban közelíthetik meg például a Nyakaskő környékét. Az egymástól kissé eltolt két buszöböl között, jól belátható szakaszon épül meg a kerékpáros átvezetés.

Sóskúti úton történő átvezetés
Sóskúti úton történő átvezetés

 

 1. szakasz: Benta-patak menti önálló nyomvonal

A tervezett nyomvonal itt önálló és részben vegyes használatú kerékpárútként valósul meg, követve a Benta patak vonalát. Itt nyílik lehetőség a Peca tótól induló, szilárd burkolattal nem rendelkező helyi kárékpárúttal való összekötésre, ezzel a Pecataviak közvetlenül csatlakozhatnak a BuBa-ra.  Az ingatlanok tulajdonosai természetesen itt is megközelíthetik a kerékpárútról a telkeiket.

 

Benta-patak menti önálló nyomvonal
Benta-patak menti önálló nyomvonal

 

 1. szakasz: Etyeki úton történő átvezetés

Ezen a ponton csatlakozik az új nyomvonal a már meglévő Etyek felé tartó kerékpárúthoz.

Etyeki úton történő átvezetés
Etyeki úton történő átvezetés

 

Összességében nagyon elszomorító, hogy ezt a tervet nem hajlandó megmutatni a lakosságnak a város vezetése és ezzel félrevezeti a szavazókat a június 26-i népszavazás előtt! Véleményünk szerint ez a megoldás kevésbé terheli a várost és az itt lakókat, újabb biztonságos kerékpáros beruházás valósulhat meg Biatorbágy területén, a Füzes-patak partján, nem tűnnének el a zöldfelületek a legforgalmasabb útjaink mellől és végül, de nem utolsósorban, itt a beruházás közvetlen közelében lehetne pótolni az esetlegesen kivágandó fákat.

IGEN, a népszavazással őrizzük meg az élhető Biatorbágyot és építsünk egy biztonságos BuBa-t!

 

Hompoth Csilla
Patrióta Városvédő Közéleti Egyesület
elnök

Tüske Emil
Biatorbágyi Tájvédő Kör
elnök

Lóth Gyula
Szövetség Biatorbágyért Egyesület, önkormányzati képviselő
a népszavazás egyik kezdeményezője

Megosztás