BiaBuba

NÉPSZAVAZÁS
2022.06.26.

Megosztás

Ez a BuBa népszavazás már nem az mint két éve!

2019 őszén a Szövetség Biatorbágyért Egyesület önkormányzati választáson meghirdetett programpontjai között szerepelt a kijelölt nyomvonal felülvizsgálata és a helyi lakosokkal történő megfelelő megismertetése.

A BuBa Szabadság út – Nagy utca nyomvonaláról az előző önkormányzati ciklus idejében (2017-ben) született „végleges” döntés, és bár több ponton sem felel meg a jelenleg hatályos szabályozásnak, mégis évekig ez maradt az egyetlen tervvel rendelkező lehetőség.

Valóban nincsen alternatíva?

Mostanra sok minden változott 2017-hez képest és több változás történt a Buba nyomvonallal kapcsolatban is. 2018-tól az akkori tervek megismerése után a helyi lakosság több fórumon, testületi ülésen és tiltakozáson vett részt a jelenlegi nyomvonal ellen. A helyi civil szervezetek és lakosok Nem IDE BuBa mozgalomként 2020-ban időt, pénzt és energiát nem spórolva aláírást is gyűjtöttek.

Mi sem beszédesebb mint, hogy a tiltakozást néhány hét alatt több mint 2500 ember aláírta és ezzel a jelenlegi nyomvonal helyett egy másik útvonal kijelölésére „szavazott”. 2021-es évben a városvezetés is elindított egy konzultációt, aminek a visszaküldése – és ezzel véleményformálása – messze elmarad a civilekétől és a végeredmény sem teljesen egyértelmű.

A konzultáció kérdései az engedélyezett nyomvonal megfelelőségére utalva lettek feltéve, szándékos módon nem említve a már akkor is létező valódi alternatívát, ezzel is irányítva a válaszadást. Ennek ellenére a válaszadók alacsony számban támogatták az engedélyezett tervet és inkább más megoldásokat preferáltak.

A Nem IDE Buba mozgalom kezdeményezői az alternatív nyomvonal kidolgozásában is aktívan részt vettek és lehetőségeikhez mérten több formában próbáltak egy másik, megfelelő nyomvonal megalkotásában segédkezni. A NIF Zrt-vel (kivitelezés beruházója) történő folyamatos egyeztetéseknek és Révész Máriusz kormánybiztos támogatásának köszönhetően megszületett egy valódi alternatív nyomvonal. Ezt a tervet a helyi kerékpáros- és civil egyesületeknek bemutatták, és mára már az eredeti nyomvonalhoz hasonlóan tervekkel rendelkezik.

Ez az útvonal a Viadukt után teljesen más nyomon (a Füzes-patak mentén) közelíti meg a már elkészült Biatorbágy utáni Etyekkel összekötő szakaszt. Ezen alternatív nyomvonal sokkal zöldebb, természetközelibb, kellemesebb környezetbe vezeti a rajta közlekedőket és több szempontból is optimálisabb:

  1. Mivel a patak nyomvonalát követi, enyhe emelkedése kedvezőbb,
  2. tisztább levegőjű, szebb környezetben halad,
  3. a kerékpáros turizmus többezres forgalmát kiviszi a városból, elkülöníti azt a helyi érdekű kerékpáros forgalomtól,
  4. az Ürge-hegy és a Peca-tó lakosságának kerékpáros közlekedéséhez is kedvező,
  5. a kerékpársávok tisztességes szélességéhez (3,3m) ott elegendő a hely,
  6. a település lakosságának, főként a főúton élőknek nem jelent megterhelést, nem okoz problémát,
  7. kevésbé balesetveszélyes az eredeti nyomvonalhoz képest.

 

A patakparti alternatív nyomvonal
A patakparti alternatív nyomvonal

Ennyi érvnek elegendőnek kell lennie ehhez, az itt élők számára sokkal megfelelőbb megoldáshoz.

A népszavazási kezdeményezés elején sokan kérdezték, hogy ha nem ide, akkor hova? Végre van válasz a kérdésre, ami most már nem csak egy tiltakozás, hanem egy választás lehetősége is! Amennyiben győznek az IGEN-ek, úgy automatikusan az alternatív nyomvonalon kezdődik a kivitelezés!

IGEN, a népszavazással őrizzük meg az élhető Biatorbágyot!

 

Horváth András
Szövetség Biatorbágyért Egyesület, önkormányzati képviselő
a népszavazás egyik kezdeményezője

Megosztás